torsdag 15 mars 2012

Fett

Idag lärde vi oss om FETT på näringsläran. Det är ju otroligt mkt frågor som dyker upp som man vill ha svar på. Behöver vi fett i kroppen? Finns det bra fetter? Varför bör vi inte äta för mycket fett? Och jag tänkte jag skulle svara på det bl.a.


Ja, enligt SNR (svenska närings rekommendationer) är det fett vi behöver få i oss per dag 15-30%, och varför det är så stor diff är p.g.a allt är väldigt individuellt. Och varför behöver vi då fett i kroppen?
Jo, för att;
*skydda kroppens inre organ,
*det är en energikälla
*vi får bättre upptag av vitaminer (A, D, K, E)
*bilda byggstenar i hjärnan (hjärnar består av fett bl.a.)
*bidra till produktionen av hormoner
*isolering
*smakförstärkelse


Vad är då bra och dåligt fett?
Det finns olika slags fetter, och de kallas mättade fetter, enkelomättade fetter, fleromättade fetter och processade fetter.


Bland det onyttigaste fetterna finns det mättade fetterna. Kroppen behöver det, men eftersom att kroppen själv kan omvandla det omättade fettet till mättat, så måste vi inte inta det via kosten. Däremot är det svårt att undvika det helt, eftersom att det finns i väldigt många livsmedel. Exempelvis nöt- och griskött och även i mejeriprodukter.
Men även av mättat fett så finns det olika typer.
Ju kortare fettkedja det är, destå bättre. SCT (short chain triglycerider) och MCT (medium) är vattenlösligt och därmed inte skadligt för våran hälsa. Det finns i bl.a. mejeriprodukter.
Däremot LCT (long) behöver galla för att lösas upp och därför mindre bra för våran hälsa. Det finns i bl.a. margarin och fettet runt grisköttet.
Och de största nackdelarna med att äta för mkt mättat fett är:
*Det skadar hjärtat och kärlen
*Cancerrisken ökar
Dock tål detta fett upphettning väldigt bra!


Därför bör vi äta hellre av det bästa fettet, enkelomättat fett!
Finns i bl.a. oliver, olivolja, avokado, nötter, sötmandel
Dock är detta fett ganska känsligt mot upphettning, så stek helst inte inte i dessa livsmedel.
Livsmedel som har fett som är väldigt känsligt mot upphettning och bör undvikas helt är fleromättade fetter! Detta beror på att när upphettning sker, omvandlas det till transfetter, vilket är det onyttigaste fettet.
Fleromättade fetter finns i majsolja, solrosolja, fisk och linfrön.


Varför är transfetter så farligt?
Därför att det ökar vårat onda kolesterol som fastnar i våra kärlväggar. Och då det händer skyndar sig immunförsvaret att jobba och bryta ner det tills det då tyvärr bildas en sårskorpa på den tunna kärlväggen. Och när det skorpan lossnar och följer med blodet är risken stor att det blir en blodpropp, vilket resulterar i syrebrist i vävnader som kan dö och då blir det förlamning.


Vi har däremot ett GOTT kolesterol som motverkar detta! Och därför ska vi äta omättade fetter för att höja det goda kolesterolet och sänka det onda. Vi behöver 3 gånger så mkt av det goda än vad det onda. Även fysiskt aktivitet hjälper till att sänka det onda och höja det goda kolesterolet! Ännu en bra anledning att treeena ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar