söndag 8 april 2012

Omega-3

Läste precis i en halvårsgammal BODY-tidning där de var några sidor som bjöd på fakta om kosttillskott och förr eller senare kommer fiskoljan alltid upp.

Alla vet ju kanske om att fiskolja är bra för våra kroppar. Den är viktig för vårat hjärta, den sänker det onda kolesterolet och därmed minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Detta är alltså det bra fettet som våra kroppar behöver. Mer om fett en annan gång. Nu ska vi snacka omega 3 och 6.

Det går mkt reklam om dessa fetter. Visst låter det mkt bättre med en produkt som kan erbjuda oss både 3 och 6, ist för bara 3? Jovisst, men vi behöver inte alls lika mkt av 6 som av 3. Vi säger att dagsbehovet är 5/5, av de behöver vi 3/5 av omega-3 och 2/5 av omega-6.
Om inte alla har förstått de så säger ja de att kroppen är ju rätt så finurlig. För att vi inte ska få för lite av 6, skapas det balans mellan 3&6, så att vi lättare får i oss av 6. Om jag inte förstått de helt fel så kan kroppen t.o.m omvandla 3 till 6.

Så alltså behöver vi inte oroa oss av att få för lite omega-6. För de är nämligen så att för mkt av 6 ökar risken för inflammationer och 3 hämmar inflammationerna. Omega-3 minskar även risken för alzheimers, reumatism, exem och inlärningsproblem.

Hur får i då i oss detta?
Omega-3 finns i bl.a. fet fisk, linfrön, valnötter, avokado.
Omega-6 finns i bl.a. majsolja, solrosfrön, sojabönor.

Så känner du behovet av kosttillskott, satsa mer på Omega-3!

Haha det som gjorde min dag var när jag läste i tidningen:
"Om du inte har bott under en sten under de senaste decenniet behöver jag knappast ge dig en långdragen förklaring till de här tillskottet"
Haha så skönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar