Sist jag följde med ut och jaga fick vi ju skjuta 4 djur på samma dag, 2 vuxna och 2 kalvar. Det var underbart!
Jag fick dessutom en tunga av ena kon och som jag minns det från förra året på Jakt och Vilktvårdsutbildningen så smakade det riktigt gott!
Här hittade jag lite information och även ett recept på hur man lagar tungan!
Tunga är en stor muskel. Till mat används tunga av nötdjur, vilt och svin. Köttet är mjällt och mycket fintrådigt. Säljs ofta rimmad (saltad), vilket ger en rosa ton åt köttet.
Kokt svintunga eller bräckt ox-/kalvtunga är klassiska maträtter, som numera tyvärr sällan syns på matborden. Kokt, tunt skivad tunga, fungerar utmärkt kall som pålägg på smörgåsen eller på smörgåsbordet.
Tunga kan frysas rå, eller efter tillagning och har därvid god hållbarhet.
TillagningKoktiden varierar 1-3 timmar beroende på tungans storlek. Tunga kokas t.ex. tillsammans med gul lök, kryddnejlika och krossad vitpeppar. Viktminskning vid kokning (ca -13%) är mindre än för vanligt kött (ca -30%).
Skinnet flås inte (tas inte bort) förrän efter kokningen, då det lätt kan skalas av med en liten kniv så länge tungan fortfarande är varm.
KOKA TungaSkölj tungan i kallt vatten.
Kokas i sjudande vatten.
Innertemperatur 73-75ºC.
Testa med sticka att den är klar.
Skölj i kallt vatten ochh ta bort skinnet.
Jag fick dessutom en tunga av ena kon och som jag minns det från förra året på Jakt och Vilktvårdsutbildningen så smakade det riktigt gott!
Här hittade jag lite information och även ett recept på hur man lagar tungan!
Tunga är en stor muskel. Till mat används tunga av nötdjur, vilt och svin. Köttet är mjällt och mycket fintrådigt. Säljs ofta rimmad (saltad), vilket ger en rosa ton åt köttet.
Kokt svintunga eller bräckt ox-/kalvtunga är klassiska maträtter, som numera tyvärr sällan syns på matborden. Kokt, tunt skivad tunga, fungerar utmärkt kall som pålägg på smörgåsen eller på smörgåsbordet.
Tunga kan frysas rå, eller efter tillagning och har därvid god hållbarhet.
TillagningKoktiden varierar 1-3 timmar beroende på tungans storlek. Tunga kokas t.ex. tillsammans med gul lök, kryddnejlika och krossad vitpeppar. Viktminskning vid kokning (ca -13%) är mindre än för vanligt kött (ca -30%).
Skinnet flås inte (tas inte bort) förrän efter kokningen, då det lätt kan skalas av med en liten kniv så länge tungan fortfarande är varm.
KOKA TungaSkölj tungan i kallt vatten.
Kokas i sjudande vatten.
Innertemperatur 73-75ºC.
Testa med sticka att den är klar.
Skölj i kallt vatten ochh ta bort skinnet.
Råvikt
|
Koktid
|
Tillagad
| ||
gram
|
tim
|
vikt g
| ||
Lammtunga |
500
|
0.5-1
|
400
| |
Kalvtunga
|
1000
|
1-1.5
|
875
| |
Svin- & rentunga
|
1500
|
1-2
|
1250
| |
Ox- & älgtunga
|
2000
|
2-2,5
|
1675
|
Ingredienser
1 ox/älgtungavatten så att det täcker i kastrullen
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
1 msk salt
Gör så här:
Skölj tungan. Lägg den i en kastrull och täck den med vatten.
Koka först upp tungan i vattnet och sjud i 10 min. Skumma noga. Ha i kryddorna och koka sedan i 1 ½ timme.
Flå bort skinnet och börja med den grova sidan. Låt sedan tungan kallna i lagen.
Skär i tunna skivor.
Serveras med hemgjort potatismos.
Faaantastiskt gott! T.o.m Johan fick smaka och tyckte att det var gott!
Koka först upp tungan i vattnet och sjud i 10 min. Skumma noga. Ha i kryddorna och koka sedan i 1 ½ timme.
Flå bort skinnet och börja med den grova sidan. Låt sedan tungan kallna i lagen.
Skär i tunna skivor.
Serveras med hemgjort potatismos.
Faaantastiskt gott! T.o.m Johan fick smaka och tyckte att det var gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar